Werkbanken, ook handig voor de hobbyist

Een werkbank is in wezen een zware tafel. Maar het ontwerp en materiaalkeuze zijn gericht op het gebruik voor werkzaamheden als hameren, boren, zagen, schuren, enzovoort. Het tafelblad moet daarom veel kunnen verdragen en de tafel moet niet tijdens het werken heen en weer gaan schuiven. Daarom is het gewicht van de tafel ook relevant.

Andere vereisten

Hoeveel gewicht moet de werkbank kunnen verdragen. De afmetingen van het werkblad dienen aan te sluiten bij de werkzaamheden die je gaat doen. Werk je staand of gebruik je een kruk, daarmee dien je bij de hoogte van de werkbank rekening te houden. Bij zitten moeten je je knieƫn kwijt kunnen. Desgewenst zou de werkbank kunnen worden uitgerust met een bankschroef, houttangen en/of enige openingen om gereedschap in te steken. Als de werkbank mobiel moet zijn, dan kan die op wielen worden gezet. Dan moet je natuurlijk wel in staat zijn om eenvoudig de wielen te kunnen verwijderen of te kunnen blokkeren. Zolang met al het voorgaande is rekening gehouden, is de materiaalkeuze voor werktafels eigenlijk niet zo belangrijk. Echter, als de tafel wordt gebruikt voor het testen van elektrische spullen, is metaal voor werktafels af te raden.

Zelf maken of kopen

Als je er zelf een werkbank zou willen maken, dan is er bij een grote doehetzelf-winkel wel een geschikt paneel te krijgen dat als tafelblad kan dienen. Het dient van een hard materiaal te zijn en met een zekere stroefheid, om te voorkomen dat van alles van de werkbank afglijdt. Het onderstel kan een houten constructie zijn, waarop het tafelblad wordt vastgeschroefd. Als niet zeker weet wat het beste voor je is, ga dan naar een winkel waar ze kant-en-klare werkbanken verkopen. Door hun ervaring kunnen ze je goed adviseren. Maar denk eerst wel goed na waarvoor je de werkbank wilt gebruiken. Het gezegde luidt niet voor niets ‘goed gereedschap is het halve werk.

Geef een reactie