Tips voor een sollicitatieprocedure

Al een tijdje ben je op zoek naar een nieuwe baan, omdat je je niet meer op je plek voelt bij je huidige werkgever. Je hebt een leuke baan op het oog en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ontzettend spannend natuurlijk en daarom kun je wel wat tips gebruiken. Vandaag geven de experts van Talentem waardevolle tips. Succes met de sollicitatie!

Het eerste gesprek

Het eerste gesprek van de sollicitatie gaat vaak over jou. Jouw persoonlijkheid, achtergrond en indruk. ‘Waarom wil jij deze baan bij ons bedrijf?’, is een veelgestelde vraag tijdens zo’n eerste gesprek. Wanneer jij je van tevoren goed voorbereidt, kun je deze vraag goed beantwoorden. Andere vragen die je van tevoren kunt voorbereiden zijn:

  • Bij wat voor bedrijf ga je solliciteren? Wat is de missie en visie van het bedrijf?
  • Waarom vind je deze baan leuk/bij jou passen?
  • Welke functie-eisen stonden in de vacature en waarom passen die bij jou?
  • Kun je wat vertellen over jouw ervaring?

Voorbereiden op het tweede gesprek

Het eerste gesprek is achter de rug en je bent uitgenodigd voor een tweede gesprek! Dit zegt iets over de indruk die jij hebt gemaakt. Het tweede gesprek zal dieper ingaan op de functie. Een onderdeel van het tweede gesprek kan ook een assessment zijn. Hierbij wordt gekeken naar jouw vaardigheden en eigenschappen. De resultaten van het assessment worden met jou besproken in het gesprek.

Algemene tip: stel zelf vragen

We raden je aan om zelf ook vragen te stellen tijdens je sollicitatie. Hoe ziet een werkdag eruit? Bij wie kun je vragen stellen? Door vragen te stellen laat je zien dat je geïnteresseerd bent!

Geef een reactie