PVC vloeren bestaan uit twee soorten types, namelijk de plak PVC en de klik PVC. Een pvc vloer leggen kun je laten doen, maar je kunt er ook voor kiezen het niet uit te besteden en het heft in eigen handen te nemen door onderstaand stappenplan te volgen.

Voorbereiding pvc vloer leggen

Alvorens je begint, moet je weten hoeveel PVC vloer je nodig hebt voor de oppervlakte in huis. Hierbij dien je rekening te houden met eventuele afwijkingen in de ruimte, zoals obstakels die aanwezig zijn. Het is sowieso goed om iets meer vierkante meters aan PVC aan te schaffen dan je uiteindelijk nodig hebt. Zo kun je bij eventuele beschadigingen of het verkeerd afsnijden van stroken PVC nog de reserve aanbreken. Ook is het goed te bedenken wat voor patroon je wilt creëren op de vloer. Dit heeft namelijk invloed voor de hoeveelheid vierkante meters die je nodig hebt. Er zit altijd een bepaald aantal vierkante meters in een pak PVC. Zo kun je handig uitrekenen hoeveel PVC pakken je nodig hebt. Voordat je de PVC gaat leggen, moet het acclimatiseren. Dit doe je door de stroken 48 uur van tevoren uit de verpakking te halen en op de vloer te leggen in een ruimte met een kamertemperatuur van minimaal 18°C. Is de temperatuur te laag of te hoog, dan kan dit zorgen voor een moeilijkere bewerking en binding van lijm (mocht je dit gaan gebruiken bij plak laminaat).

Ondervloer

Voordat je begint met de pvc vloer leggen, moet je de ondergrond eerst egaliseren en stofvrij maken. Egaliseren is nodig omdat je geen bobbels of oneffenheden in de vloer wilt zien en stofvrij, omdat, in het geval van plak PVC, de ondergrond goed moet plakken en dit lukt niet als er stof ligt. Wil je extra geluiddemping en/of dat er meer warmte wordt vastgehouden (warmte isolatie), dan kun je denken aan een ondervloer leggen tussen de ondergrond en het PVC. Deze ondervloer is in diverse soorten te verkrijgen. Een voorbeeld hiervan is zelfklevend rubber als onderlaag. Dit is vooral handig in gebruik met plak PVC aangezien je dan geen lijmmiddel meer hoeft te gebruiken. Vooral als je een huurhuis hebt, ligt het PVC niet heel vast, waardoor je het mee kunt nemen als je gaat verhuizen.

Het leggen van plak PVC

Bestaat de vloer uit meerdere hoeken, dan begin je met het uitsnijden van het breedste en langste stuk PVC. Je laat het PVC een uur uitgerold rusten voordat je hiermee aan de slag gaat. Na dit uur kun je het PVC uitsnijden bij de deuren, dorpels en naden, hierbij denkend dat je de stroken iets ruimer uitsnijdt, zodat je het altijd op maat kan maken. Bij het afsnijden moet je er wel op letten dat je geen naden veroorzaakt op plekken waar veel wordt gelopen. Als je de PVC vloer klaar hebt liggen is het tijd om de ondervloer te lijmen. Vervolgens druk je de PVC stroken op de ondervloer goed aan. Het is goed dit in gedeeltes aan te pakken alvorens je de hele vloer gaat lijmen. Tot slot druk je de vloer goed aan.

Het leggen van klik PVC

Je begint altijd in de hoek aan de linkerkant van de kamer. Hierbij zorg je ervoor dat de groef naar de muur is gericht en werk je van links naar rechts. Rondom de gelegde PVC vloer laat je een uitzettingsvoeg van 1 cm vrij. Lees ook de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Waarschijnlijk staat hier ook op aangegeven dat je een speling van 4 tot 5 mm tussen de stroken en muren moet houden in de kamer waar je legt. Om een nieuwe strook PVC tegen de andere aan te plaatsen, houd je de strook wat schuin om de groef ervan onder de lip te steken. Hierna leg je de strook plat, zodat hij mooi aansluit bij de strook die ernaast ligt. Door een stukje vloer op de strook te leggen en er met een zachte hamer op te slaan, zet je de strook goed vast op de vloer. Vervolgens herhaal je de routine die eerder is genoemd. Je start met de 2e rij aan stroken en houdt de strook weer schuin, schuift het in de groef en je legt de strook plat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *