Siliconen slangen

Kiezen tussen rubberen en siliconen slangen: dit moet je weten

Niet elke slang is hetzelfde. We hebben het in dit geval over slangen die gebruikt worden in de automotive sector. Siliconen slangen en rubberen slangen zien we vaak terugkomen in de bouw van auto’s. De twee materialen hebben veel overeenkomsten maar ook verschillen. Welke van de twee het meest geschikt is voor je project, hangt van een aantal dingen af.

Groot assortiment

Hoe duurzaam zijn de materialen?

Het zal je wellicht verbazen, maar als duurzaamheid belangrijk is voor je dan maakt het weinig uit welke van deze twee materialen je kiest. Zowel rubber als silicone zijn zeer duurzaam en voldoen dus aan je eisen. Er zijn echter wel andere aspecten waarin deze materialen verschillen.

Verwijderen van het materiaal

Het plaatsen van rubber en silicone gebeurt op vrijwel dezelfde manier. Het is vrij simpel. Maar verwijderen van een slang, dat is een ander verhaal. Rubber kan namelijk sterk hechten en vrij hard worden, waardoor het breekt bij verwijdering. Bij een siliconen slang gebeurt dat niet.

Service

Hittebestendig en meer

In sommige machines is het essentieel om gebruik te maken van hittebestendig materiaal. Je moet daarbij denken aan onder andere auto’s. Het is daarom ook zo dat slangen nu van siliconen worden gemaakt. Overigens is rubber ook een hittebestendig materiaal. Dit betekent dat het materiaal erg hoge temperaturen kan verdragen maar ook sterke dalingen in temperatuur zonder te breken. Dat is een unieke eigenschap.