Effectief thuis leren

Studenten aan het hoger onderwijs zitten al lange tijd thuis, net zoals vele anderen, bijvoorbeeld mensen die moeten werken. Je concentreren is erg lastig, want afleiding ligt overal op de loer. Zo kun je gemakkelijk switchen naar Netflix, je telefoon pakken of om te gaan genieten van het mooie weer in de tuin. Het is dus begrijpelijk als je lastig geconcentreerd en effectief kunt leren thuis. Echter, met onderstaande tips proberen we je toch een eindje op weg te helpen om zo goed mogelijk de dag door te komen!

Ruim je bureau op

Misschien wel één van de belangrijkste aspecten waar je aan moet denken als het gaat om effectief leren is een schoon en opgeruimd bureau. Zorg ervoor dat er niet te veel losse blaadjes liggen, de muur vrij is van afleidende foto’s of posters en dat er niet overal pennen liggen of andere losse spullen. Daarentegen is juist wel goed als er bijvoorbeeld een plantje staat, er zoveel mogelijk natuurlijk licht binnenkomt en dat je alle schoolspullen, zoals pen en papier, geordend bij je hebt liggen. Een opgeruimd bureau geeft rust en zal je concentratie verbeteren.

Plan pauzes in

Thuis aan school zitten is ook een manier van formele scholing en moet dus ook zo behandeld worden. Zorg dat je op tijd opstaat en dat je op tijd klaar zit voor de les, wees gekleed in dezelfde kleding als waarin je naar school zou gaan en houd tussen de lessen en het studeren ook genoeg pauzes. Alleen zo laad je weer op voor de volgende les. Denk er daarnaast ook aan om iedere dag even naar buiten te gaan om wat frisse lucht te krijgen. Zo maak je je hoofd even leeg en kun je daarna weer door met bikkelen!

Deze website voorziet je van meer handige studietips!

Geef een reactie