Wil je in je woning graag gebruikmaken van zo veel mogelijk natuurlijke materialen? Dan wil je dit waarschijnlijk ook doorvoeren naar de vloeren. Gelukkig heb je op dat gebied een heleboel keuze.

Hard of zacht?

Ook als je een natuurlijk materiaal op je vloeren wil, zal je eerst moeten bekijken welk soort vloerbedekking geschikt is voor jouw wensen en eisen. Heb je bijvoorbeeld vloerbedekking? Dan zit je vrijwel automatisch vast aan een harde vloer, onder tapijt gaat dit doorgaans niet werken.

Met jonge kinderen of veel dieren in huis, wil je misschien geen materiaal op de vloer dat slecht tegen vocht en vuil kan. De kans is groot dat je ook in dat geval de voorkeur geeft aan een harde vloer, en dan misschien niet aan een houten variant zonder coating, omdat hier nu eenmaal wat sneller vlekken en vochtkringen in kunnen ontstaan die lastig te verwijderen kunnen zijn.

Denk goed na over wat je eisen en wensen op dit moment zijn, maar ook hoe het er over een paar jaar uit kan zien. Een vloer koop je voor de lange termijn, en dus moet je zo goed mogelijk inschatten hoe jouw leven, en het gebruik van een ruimte in je huis, in de komende leven kan veranderen. Wil je graag kinderen, of staan deze juist op het punt om het huis uit te gaan? Ben je van plan een huisdier te nemen, of misschien wel meer dan eentje? Heb je plannen om verbouwingen uit te voeren aan je woning, die ook invloed kunnen hebben op je vloerkeuze? Neem al dit soort scenario’s mee in je beslissingsproces, zodat je uiteindelijk een vloer koopt waar je ook echt vele jaren plezier van kan hebben.

Welke keuzes heb je?

Veel van de vloedbedekkingen die we kennen, zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Een stenen vloer bijvoorbeeld, al kun je hier wel het onderscheid maken tussen natuursteen en andere stenen vloeren zoals plavuizen. Let wel op dat natuursteen een grillig product kan zijn, en in de loop der jaren kan veranderen naarmate er meer op geleefd wordt. Veel mensen vinden dit mooi, maar wil je zeker weten dat je vloer er over 10 jaar nog precies hetzelfde uitziet, moet je misschien andere keuze maken. Ook hout is uiteraard een natuurlijk product, en een uitkomst voor wie een harde vloer met een natuurlijke uitstraling zoekt.
Wil je liever een vloer van zachter materiaal? Er is ook tapijt dat gemaakt is van natuurlijke materialen. Denk eens aan sisal, bijvoorbeeld. Sisaltapijt kun je niet echt zacht noemen, het is behoorlijk grof, maar het geeft je woning wel een hele stoere, natuurlijke look. Wil je toch liever iets zachters? Dan kan je natuurlijk ook voor wol kiezen.