Bij de eerste zonnestralen naar buiten?

Houd je van de zon? Zou je het liefst bij de eerste zonnestraaltjes in het voorjaar je tuinset uitstallen en er heerlijk op van het zonnetje gaan genieten? De realiteit is dat je dat vaak in een dikke trui of met je jas aan zal moeten doen. We hebben in Nederland in het voorjaar vaak best wat zon, maar de lage temperaturen en de windkracht zorgen er in veel gevallen voor dat lekker buiten zitten nog niet direct een optie is.

Toch genieten van de zon

Natuurlijk: als je wilt genieten van het zonnetje, is er niets dat je tegen kan houden. Tegen de wind kun je een windscherm opbouwen, of een hoekje van de tuin uitzoeken waar je beschut zit en nauwelijks wind vangt. En vallen de temperaturen nog wat tegen, dan kun je je daar ook best op kleden. De vraag is echter of het dan nog echt leuk is, en je nog wel kunt genieten van de zon. In het uiterste hoekje van je tuin, tegen de schutting aan, met een dikke trui of zelfs een jas aan. Dat is niet wat de meeste mensen in gedachten hebben, als ze denken aan ‘genieten van het voorjaarszonnetje’.

Pas je tuin erop aan

Om ervoor te zorgen dat je toch zo vroeg mogelijk al in je tuin van de zon kunt genieten, is het aanpassen van je tuin vaak de beste keuze. Je kunt hierbij denken aan wat meer beschutte hoekjes, bijvoorbeeld door bomen of hoge struiken te planten die de wind kunnen tegenhouden. Het nadeel hiervan is dat deze ook het licht, de zon, in je tuin deels zullen tegenhouden, wat vast en zeker niet de bedoeling is.

Om het wat warmer te krijgen, kun je eventueel ook met terrasverwarmers werken, of een warmtekussentje op je tuinstoel liggen. Dan maken de lage temperaturen wat minder uit, en kun je al vroeg in het voorjaar de tuin in.

Een echt duurzame oplossing is een tuinkamer. Zo’n buitenkamer is vaak grotendeels van glas, zodat de zon er volop naar binnen kan schijnen. Je zit er echter volledig uit de wind, want anders dan een veranda is een tuinkamer een gesloten geheel. Zo kun je dus het hele jaar rond van je tuin en van de zon genieten.

Een dergelijke buitenkamer wordt vaak tegen het huis aan gebouwd, al hoeft dat niet per se. Het is echter geen uitbouw, maar echt een losse structuur. Dat betekent dat er geen centrale verwarming in aanwezig is, bijvoorbeeld, dus op hele frisse dagen is een extra kacheltje wel aan te raden. Verder kun je het heerlijk inrichten met een fijne bank en dito stoelen, om zo, ongeacht de temperaturen, het hele jaar het buitengevoel te kunnen ervaren.