De oceaan heeft iets magisch: het is wijds, diep en het einde is vaak nooit zichtbaar. Ook kan het ruig zijn, gevaarlijk maar ook vooral erg mooi. Onbewoonde eilanden, dieren en vooral de rust en kalmte. Sommige mensen vinden de zee zo wonderlijk dat ze in de zeevaart gaan werken. Lijkt dat jou ook interessant, maar weet je niet of het wel helemaal jouw ding is? Lees dan gauw verder!

Capaciteiten en kennis

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je de juist kennis en vaardigheden beheerst om op zee te kunnen werken. Het verschilt per functie en beroep wat je allemaal moet kunnen, al zijn een aantal cursussen en certificaten verplicht voor iedereen die op een zeevarend schip werkt, bijvoorbeeld de STCW cursus. Tijdens deze training leer je verschillende overlevingstechnieken, zoals overleven op zee of tijdens gevaarlijke situaties, hoe je branden moet blussen en goed kunt communiceren. Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan hoe je dient om te gaan met de natuur en het milieu. Kijk op FMTC Safety voor meer informatie.

Persoonlijke eigenschappen

Werken op zee is niet niks. Je bent lange tijd van huis weg en ziet je familie en vrienden dus niet vaak. Vaak ben je een aantal weken op reis, waarna je weer een aantal weken thuis bent. Het kan dus ook gebeuren dat je niet bij bepaalde gebeurtenissen bent, zoals verjaardagen of feestdagen. Als je dat niet erg vindt, is een zeevaartberoep wellicht wel wat voor jou. Ook moet je goed kunnen omgaan met anderen mensen. Je werkt en woont in een kleine ruimte met anderen. In het geval je gehecht bent aan privacy, is werken op een schip misschien niet helemaal jouw ding.

Reizen

Naast al het harde werken en dagen op zee kom je altijd weer op een bestemming aan: de ene keer ergens in Zuid-Amerika, de volgende keer misschien wel Australië. Op de plaats van bestemming heb je altijd wel wat tijd om de plek te ontdekken. Je ziet dus tegelijkertijd veel van de wereld. Houd je van reizen en wil je dat graag combineren met je werk, dan ben jij misschien wel de volgende zeeman!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *